Blomkålsgratäng med svamp

En rustik och mild gratäng som mättar bra.

Du behöver

Receptet är för 2-4 personer.

Fyllning

  • 1 st blomkålshuvud
  • 4 st potatisar
  • 8 st champinjoner
  • 2 vitlöksklyftor
  • smör till stekning

Ostsås

  • 3 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 1/2 dl mjölk
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1/2 tsk salt
  • 2 dl riven cheddar eller liknande

Gör så här:

Fyllning:

Skölj blomkålshuvudet och dela i små buketter. Skala och tärna potatisen grovt. Koka blomkål och potatis i lättsaltat vatten tills de börjar mjukna. Skiva champinjonerna. Dela vitlöksklyftorna grovt och fräs dem tillsammans med svampen i smör i en stekpanna tills de fått lite färg.

Ostsås:

Smält smöret till ostsåsen i en kastrull, vispa i mjölet och låt puttra ett par minuter. Vispa i mjölken lite i taget. Tillsätt cayennepeppar och salt. Låt sakta sjuda tills såsen tjocknat. Ta kastrullen från värmen och rör ner osten.

Lägg blomkål och potatis i en ugnsfast form. Fördela champinjoner och vitlök ovanpå och häll till sist såsen över gratängen. Grädda i 200 grader i cirka 10-15 minuter.

Servera gärna med en sallad som huvudrätt.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Grönkål

Grönkål + pasta = sant

Nu finns det inte många färska, svenska grönsaker att få i novembermörkret, men den vitaminspäckade grönkålen är ett viktigt undantag. Dessutom passar den hand i handske med pasta som i en mustig lasagne med grönkål och färskost.

lasagne.nu

Kycklingrecept

Dragon & bacon

Baconlindad kycklingfilé med ugnsbakad rotfrukter... prova ett recept som är lätt att lyckas med och smakar fantastiskt!

kycklingrecept.nu


Frukostbullar

Börja dagen med nybakat!

Att vakna till doften av nybakat bröd höjer humöret hos de flesta. Gör lättbakade frukostbullar som jäser över natten!

Få tackar nej till nybakade frukostbullar, men få vill ställa sig och baka direkt på morgonen. Men det finns knep för att enkelt få nybakade bullar utan mycket jobb: Kalljäs bullarna över natten och baka riktigt gott bröd på morgonen.
Prova något av våra tre bra recept på grahamsbullar som blir extra goda om de jäser över natten! Klassiska grahamsbullar som du låter jäsa färdiga på plåten, eller en variant på grahamsbullar med havregryn i degen som ger mer fibrer. Eller så provar du ett nytt recept på riktigt smarta frukostbullar, där du inte knådar degen på morgonen utan bara delar den i bitar och gräddar. Garanterat luftiga och smakrika frukostbullar utlovas…

 frukostbullar.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...