Blomkålsgratäng med svamp

En rustik och mild gratäng som mättar bra.

Du behöver

Receptet är för 2-4 personer.

Fyllning

  • 1 st blomkålshuvud
  • 4 st potatisar
  • 8 st champinjoner
  • 2 vitlöksklyftor
  • smör till stekning

Ostsås

  • 3 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 1/2 dl mjölk
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1/2 tsk salt
  • 2 dl riven cheddar eller liknande

Gör så här:

Fyllning:

Skölj blomkålshuvudet och dela i små buketter. Skala och tärna potatisen grovt. Koka blomkål och potatis i lättsaltat vatten tills de börjar mjukna. Skiva champinjonerna. Dela vitlöksklyftorna grovt och fräs dem tillsammans med svampen i smör i en stekpanna tills de fått lite färg.

Ostsås:

Smält smöret till ostsåsen i en kastrull, vispa i mjölet och låt puttra ett par minuter. Vispa i mjölken lite i taget. Tillsätt cayennepeppar och salt. Låt sakta sjuda tills såsen tjocknat. Ta kastrullen från värmen och rör ner osten.

Lägg blomkål och potatis i en ugnsfast form. Fördela champinjoner och vitlök ovanpå och häll till sist såsen över gratängen. Grädda i 200 grader i cirka 10-15 minuter.

Servera gärna med en sallad som huvudrätt.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Frukostbullar

Nygräddat till frukost

Låt frukostbullarna jäsa över natten och njut av nybakade grahamsbullar utan att behöva stiga upp tidigt.

frukostbullar.se

Tårtor

Tårtor för alla tillfällen

Sommaren är högsäsong för tårtor. Prinsesstårta med hallon och vaniljkräm sätter guldkant på skolavslutningen eller födelsedagen!

bakatårta.se


Vardagsfest

Dragongryta

Ingenting går upp mot smaken av dragon och svamp... Laga en festegryta som lockar fram det bästa ur helgen!

Värmande grytor är gott och festligt. Enkelt att ordna när man är många och bekvämt då de kan vara helt klara när gästerna väl kommer.

Prova en smakrik gryta på skinkstek som får smak av svamp och dragon. Eller gör en smakrik och rustik lammgryta med rotfrukter. Perfekt när man vill få upp värmen lite. Den som vill ha en riktig stek, serverad med potatis och gelé lagar lätt en porterstek.

Trevlig middag och glöm inte brödet!

 helgmenyn.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...