Blomkålsgratäng med svamp

En rustik och mild gratäng som mättar bra.

Du behöver

Receptet är för 2-4 personer.

Fyllning

  • 1 st blomkålshuvud
  • 4 st potatisar
  • 8 st champinjoner
  • 2 vitlöksklyftor
  • smör till stekning

Ostsås

  • 3 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 1/2 dl mjölk
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1/2 tsk salt
  • 2 dl riven cheddar eller liknande

Gör så här:

Fyllning:

Skölj blomkålshuvudet och dela i små buketter. Skala och tärna potatisen grovt. Koka blomkål och potatis i lättsaltat vatten tills de börjar mjukna. Skiva champinjonerna. Dela vitlöksklyftorna grovt och fräs dem tillsammans med svampen i smör i en stekpanna tills de fått lite färg.

Ostsås:

Smält smöret till ostsåsen i en kastrull, vispa i mjölet och låt puttra ett par minuter. Vispa i mjölken lite i taget. Tillsätt cayennepeppar och salt. Låt sakta sjuda tills såsen tjocknat. Ta kastrullen från värmen och rör ner osten.

Lägg blomkål och potatis i en ugnsfast form. Fördela champinjoner och vitlök ovanpå och häll till sist såsen över gratängen. Grädda i 200 grader i cirka 10-15 minuter.

Servera gärna med en sallad som huvudrätt.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Enklaste - och godaste - pastan

Pasta på italienska

Ibland är den dyrbaraste ingrediensen tid. Så är fallet med hemlagad pasta som smakar fantastiskt men bara kräver ägg, mjöl och lite salt samt en del tid och kärlek.

pastarecept.nu


Pannkakor

Nyttig plockmat

Laga någonting nyttigt till helgen! Vad sägs om pannkakor?

Pannkakor brukar inte räknas till hälsokost och de som håller koll på kallorier undviker gärna dessa stekta läckerheter. Men det går faktiskt att laga riktigt goda pannkakor som är nyttiga och fungerar utmärkt till middagsmat. Byt ut helgens tacos mot pannkaksrullar med goda, mättande och nyttiga tillbehör!

Stek pannkakor med dinkel, havrepannkakor eller grahamspannkakor. Servera med grönsallad, ruccola, oliver, fetaost och marinerade kikärtor. Gör god vegetarisk aubergindipp till eller servera kycklingfilé i bitar. Yoghurt, cream fraiche eller tomatsås till och kanske lättkokt broccoli, majs och några rödlöksringar... En riktigt mättande och god pannkaka långt från den sockerstinna efterrättspannkakan med sylt och grädde!

God helg önskar pepparochsalt.se!

 pannkakor.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...