Broccoligratäng

God gratäng som blir ett bra tillbehör till många rätter.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 500 g broccolibuketter
  • 1 gul lök
  • olja till stekning
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 ägg
  • 1 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 1 buljongtärning, grönsaks
  • 1/2 tsk timjan
  • 1 krm svartpeppar
  • 125 g mozzarella

Gör så här:

Tina broccolin om den är frusen. Förväll färsk broccoli hastigt.

Finhacka löken och mjukfärs den i lite olja. Pressa ner vitlöken mot slutet. Låt svalna.

Vispa samman ägg, grädde och mjölk. Lös buljongen i lite hett vatten eller smula ner den i blandningen. Vispa i kryddorna.

Smöra en ugnsfast form, cirka 20X30 cm och täck botten med broccoli. Häll äggstanningen över.

Skär eller riv mozzarellan i bitar och lägg över.

Grädda i 200 grader i cirka 20 minuter.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Honung

Honung sätter smak

Jämfört med vitt socker smakar honung så mycket mer. Avgör själv med honungsbullar med aprikoser och pumpakärnor!

frukostbullar.se

Sockerkakor

Klassisk kaka står sig genom trender.

Det finns tidlös fika, som alltid passar. Tigerkakan hör dit!

sockerkakor.se


Grilltips

Marinera mera!

Är grillen varm? En enkel marinad skiljer godkänt från grillfest!

Lägg kött, kyckling eller grönsaker i en smakrik marinad och grillningen tar fart! Oavsett om du väljer att marinera över natten eller pensla på vid eller efter grillningen är det lätt att smaksätta grillat. Lagom till värmen tipsar vi om några lätta marinader: Limesmak till kycklingen, tomat och soja till fläskkött och en god vitlöksblandning till grönsakerna. Fläskfilén trivs i vinmarinad och till lammet kryddar vi klassiskt med rosmarin och vitök. Den som vill ha lite omväxling gör en marinad på cider och penslar kycklingen först när den är färdiggrillad. Lätt som sagt, och riktigt gott i värmen!

 helgmenyn.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...