Broccoligratäng med kikärtor

En god, vegetarisk gratäng som passar bra både till huvudrätt och som tillbehör till andra varmrätter.

Du behöver

Receptet är för 4-6 personer.

  • 400 g färsk broccoli
  • 1 stor gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 500 g krossade tomater
  • 1 buljongtärning, grönsaks
  • 1/2 tsk malen spiskummin
  • 1/2 krm cayennepeppar
  • 1 tsk honung
  • 2 1/2 dl kokta kikärtor (konserverade går bra)
  • 100 g färskost, typ Philadelphia
  • 2 dl mjölk eller grädde
  • 1 dl riven ost, gärna lagrad
  • 1/2 tsk paprikapulver, sött
  • 1/2 tsk tomatpuré
  • 1/2 tsk salt

Gör så här:

Rensa broccolin och skär den i små buketter.

Smöra en ugnsfast form.

Finhacka löken och vitlöken, mjukfräs i olja på låg värme. Tillsätt tomat, kryddor och honung. Låt koka upp och blanda i kikärtor.

Täck botten av formen med tomatsåsen. Lägg ut broccolin jämt i formen.

Vispa eller mixa samman färskost, mjölk eller grädde, ost och kryddor. Täck broccolin med blandningen.

Laga i ugn i 200 grader i cirka 20 minuter. Täck med lock eller folie om ytan får för mycket färg. Gratängen är klar när broccolin är mjuk men inte sönderkokt.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Daniela
10 augusti 2017

Låter gott, men receptet är lakto-ovo vegetariskt, inte helt vegetariskt :)


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Omelett

Säg omelett!

Vad sägs om snabbmat till helgen? Skippa hamburgaren och laga en mättande omelett!

omelettrecept.se

Vinterpicknick

Gott i skidbacken

Sportlovsdags? Fixa matsäck till skidbacken med hemmagjorda bars!

utflyktsmat.se


Formbröd

Kom i form med hembakat bröd!

Ibland behöver man stöd i livet. Inte minst i köket. En form räddar ofta brödbaket och förvandlar den vekaste deg till härligt formbröd!

Vägen till ett gott bröd är ofta att vara försiktig med mjölmängden. För mycket mjöl ger torra bröd som inte jäser upp som de ska. Men degen blir lätt vek (lös) med mindre mjöl och om man använder grovt mjöl eller mycket rågmjöl och då kan en form vara lösningen.
Baka klassiska fullkornsbröd med surdeg och massor av hela korn – perfekt till ost, kallskuret och till inlagd sill. Gör gott och enkelt rågbröd till frukostmackorna eller gör ett surdegsbröd med mycket råg, russin och pumpafrön. Eller till brytbrödet på morgonen.
Men inte bara grova bröd mår bra av stöd. Även ljusa och luftiga brödtyper blir bättre i for-men. En focaccia görs av en vek deg som jäser fina luftbubblor i en långpanna, prova en variant med ost eller med oliver! Och till det godaste rostbrödet krävs också en form – hembakat toastbröd är en oslagbar frukost. Håll formen helt enkelt, eller snarare – låt formen hålla din deg!

 hembakatbrod.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...