Broccoligratäng med kikärtor

En god, vegetarisk gratäng som passar bra både till huvudrätt och som tillbehör till andra varmrätter.

Du behöver

Receptet är för 4-6 personer.

  • 400 g färsk broccoli
  • 1 stor gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 500 g krossade tomater
  • 1 buljongtärning, grönsaks
  • 1/2 tsk malen spiskummin
  • 1/2 krm cayennepeppar
  • 1 tsk honung
  • 2 1/2 dl kokta kikärtor (konserverade går bra)
  • 100 g färskost, typ Philadelphia
  • 2 dl mjölk eller grädde
  • 1 dl riven ost, gärna lagrad
  • 1/2 tsk paprikapulver, sött
  • 1/2 tsk tomatpuré
  • 1/2 tsk salt

Gör så här:

Rensa broccolin och skär den i små buketter.

Smöra en ugnsfast form.

Finhacka löken och vitlöken, mjukfräs i olja på låg värme. Tillsätt tomat, kryddor och honung. Låt koka upp och blanda i kikärtor.

Täck botten av formen med tomatsåsen. Lägg ut broccolin jämt i formen.

Vispa eller mixa samman färskost, mjölk eller grädde, ost och kryddor. Täck broccolin med blandningen.

Laga i ugn i 200 grader i cirka 20 minuter. Täck med lock eller folie om ytan får för mycket färg. Gratängen är klar när broccolin är mjuk men inte sönderkokt.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Daniela
10 augusti 2017

Låter gott, men receptet är lakto-ovo vegetariskt, inte helt vegetariskt :)


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Smulpaj

Rabarberpaj med mandeltäcke

Första rabarberpajen för säsongen är den allra godaste. Smaksätt med citron!

smulpaj.se

Gratänger

Värmande och matiga potatisgratänger

Enkel vardagsmat eller lyxigt tillbehör till helgsteken? En klassisk gratäng med potatis som bas är båda delar!

gratäng.se


Sallad till buffén

Somrig sallad till buffén

Nej, nytt är det inte, men så gott! Klassikern grekisk sallad med salta oliver, välmogna tomater och fetaost tar sin välförtjänta plats på buffén.

Till sommaren blir våra vanligaste salladsgrönsaker som bäst: svenskodlade, mogna, nyskördade. Då passar det bra göra en härlig sallad till buffén. Om salladen ska mätta är det bra att göra den mättande, som ljummen potatissallad med bacon och brieost eller smakrik pestokryddad pastasallad. Vänta till dagen för festen med att lägga samman salladen eftersom vissa grönsaker blir trista av att ligga! Däremot kan dressingen förberedas och potatis eller gryn kokas i förväg. Servera rumstempererad för att få så mycket smak av sommar som möjligt.

 salladsrecept.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...