Broccoligratäng med kikärtor

En god, vegetarisk gratäng som passar bra både till huvudrätt och som tillbehör till andra varmrätter.

Du behöver

Receptet är för 4-6 personer.

  • 400 g färsk broccoli
  • 1 stor gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 500 g krossade tomater
  • 1 buljongtärning, grönsaks
  • 1/2 tsk malen spiskummin
  • 1/2 krm cayennepeppar
  • 1 tsk honung
  • 2 1/2 dl kokta kikärtor (konserverade går bra)
  • 100 g färskost, typ Philadelphia
  • 2 dl mjölk eller grädde
  • 1 dl riven ost, gärna lagrad
  • 1/2 tsk paprikapulver, sött
  • 1/2 tsk tomatpuré
  • 1/2 tsk salt

Gör så här:

Rensa broccolin och skär den i små buketter.

Smöra en ugnsfast form.

Finhacka löken och vitlöken, mjukfräs i olja på låg värme. Tillsätt tomat, kryddor och honung. Låt koka upp och blanda i kikärtor.

Täck botten av formen med tomatsåsen. Lägg ut broccolin jämt i formen.

Vispa eller mixa samman färskost, mjölk eller grädde, ost och kryddor. Täck broccolin med blandningen.

Laga i ugn i 200 grader i cirka 20 minuter. Täck med lock eller folie om ytan får för mycket färg. Gratängen är klar när broccolin är mjuk men inte sönderkokt.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Daniela
10 augusti 2017

Låter gott, men receptet är lakto-ovo vegetariskt, inte helt vegetariskt :)


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Glutenfritt

Baka glutenfritt utan mjölmix!

Allt fler blir glutenintoleranta. Men det går att baka gott som alla kan äta utan att alltid använda mjölmix. Både pannkakor och kladdkaka!

glutenfriarecept.se

Kladdkakor

Lyxig kladdkaka

Dags för en härlig långfika i helgen? Prova nya, goda recept på kladdkaka med jordnötter!

kladdkakor.se


Fisksoppa

Fisk ger smaken

Få rätter är så tacksamma som fisksoppa. Mycket smak för liten insats!

Fisksoppa är bra mat. Lätt och snabb att laga, enkel att variera och ett bra sätt att ta tillvara rester i stället för att de slängs. Det behöver inte vara fin eller dyr fisk, även frysta filéer av sej, alaska eller torsk går bra: Prova en enkel fisksoppa eller en variant med halloumiost. Kanske en soppa med kokosmjölk? Till helgen kan man unna sig en lyxigare fisksoppa med saffran... Självklart väljer du fisk som inte hotas av överfiskning!

 fisksoppa.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...