Broccoligratäng med kikärtor

En god, vegetarisk gratäng som passar bra både till huvudrätt och som tillbehör till andra varmrätter.

Du behöver

Receptet är för 4-6 personer.

  • 400 g färsk broccoli
  • 1 stor gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 500 g krossade tomater
  • 1 buljongtärning, grönsaks
  • 1/2 tsk malen spiskummin
  • 1/2 krm cayennepeppar
  • 1 tsk honung
  • 2 1/2 dl kokta kikärtor (konserverade går bra)
  • 100 g färskost, typ Philadelphia
  • 2 dl mjölk eller grädde
  • 1 dl riven ost, gärna lagrad
  • 1/2 tsk paprikapulver, sött
  • 1/2 tsk tomatpuré
  • 1/2 tsk salt

Gör så här:

Rensa broccolin och skär den i små buketter.

Smöra en ugnsfast form.

Finhacka löken och vitlöken, mjukfräs i olja på låg värme. Tillsätt tomat, kryddor och honung. Låt koka upp och blanda i kikärtor.

Täck botten av formen med tomatsåsen. Lägg ut broccolin jämt i formen.

Vispa eller mixa samman färskost, mjölk eller grädde, ost och kryddor. Täck broccolin med blandningen.

Laga i ugn i 200 grader i cirka 20 minuter. Täck med lock eller folie om ytan får för mycket färg. Gratängen är klar när broccolin är mjuk men inte sönderkokt.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Daniela
10 augusti 2017

Låter gott, men receptet är lakto-ovo vegetariskt, inte helt vegetariskt :)


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Bakelser

Egna mazariner

Mazariner i plast smakar förpackning. Baka mazariner själv och njut av skillnaden!

bakakaka.se

Frukostbullar

Vakna mjukt!

Att vakna på rätt sida är en bragd. Med mjuka frukostbröd är du en bra bit på väg.

frukostbullar.se


Viltskav

Vildare matlagning

I frysdisken finns flera sorters viltskav att välja på. Låt viltsmaken komma fram eller tämj den - prova renskav med äpple!

Vilt är ett klimatsmart alternativ som dessutom ger mycket smak. Låt viltmatlagningen bli en del av vardagen i en härlig pasta carbonara med renskav, som spetsas med enbär!

En klassisk viltskavsgryta blir en rustik festmåltid tillsammans med pressad potatis och grönsaker. Välkommen till ett lite vildare kök!

 viltskav.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...