Fiskgratäng med couscous

Fisk på en bädd av couscous och med en god sås på toppen är god och bekväm mat!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 400 g vitfisk
  • 3 dl couscous
  • 1 buljongtärning, grönsaks
  • 2 gula lökar
  • 2 stjälkar selleri
  • 1 msk olivolja
  • 2 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 1 dl riven ost, gärna lagrad

Gör så här:

Koka couscousen med buljongtärningen enligt anvisningen på förpackningen.

Smöra en ugnsfast form och häll couscousen i den och fisken ovanpå.

Skala och skiva löken, strimla sellerin. Mjukfräs i olivolja och lägg ovanpå fisken.

Smält smöret i en kastrull och vispa i vetemjölet. Späd med mjölk och grädde medan såsen småsjuder och tjocknar. Rör eller vispa så den inte blir klumpig. Vispa ner osten på slutet, smaka av med salt och häll såsen över fisken.

Laga i ugn i 180 grader i cirka 30 minuter. Passa så att inte ytan blir bränd och täck med folie eller lock om det behövs.

Servera med grönsaker eller sallad.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Fettisdagen 28 februari

Baka dina egna semlor hemma med nya recept!

Det är semmeltider och vi äter semlor som aldrig förr. Prova något nytt och baka egna semmelmuffins!

Nuförtiden kan vi köpa semlor i butiker och på café mellan jul och påsk. Varje år mumsar vi i oss över 40 miljoner semlor i Sverige. Och varianterna blir fler även om de flesta vill ha klassiska semlor kring fettisdagen.
Alla konditorier påstår att just deras semlor är de allra godaste. Men godast är väl ändå dina egna, hembakade semlor! Baka klassiska semlor, wienersemlor, semlor med hallon, lemoncurd-semlor eller kanske chokladsemlor. Prova karlsbadersemlor, vaniljsemlor eller petit-choux semlor … Kanske en semmelkrans som räcker till många?
Eller tänk på gränserna lite till och testa något nytt. Kanske ett recept på chokladsemlor, saffranssemlor eller ett fat läckra semmelmuffins fyllda med mandelmassa.
Inte konstigt att vi gillar semlor!

 semlor.nu

Frukostbullar

Fruktbullar

Härligt nygräddade bullar med frukt och frön smakar fantastiskt till fikat. Baka en plåt goda fruktbullar

redan i dag!

frukostbullar.se

Soppa

Vardag med stil

Tillbaka till vardagen efter alla helger. Starta upp med soppa och hembakat knäckebröd!

sopprecept.se


Vegetariska grytor och soppor

Vinterns sista långkok

Vintern vill visst stanna lite till, men vi passar på att värma oss med en rejäl, rykande böngryta med kokosmjölk!

Soppor och grytor kan förstås ätas året om men vintertid smakar de nog allra bäst. Långkokning tar fram och gifter samman smaker och ger mer tid över till annat i köket. Enkla ingredienser ger mycket tillbaka, det vet alla som ätit en bra linssoppa. Heta grytor med kryddighet som indisk blomkålsgryta värmer ännu bättre! Passa på att variera riset med klimatsmart matvete eller bulgur till en vegetarisk vintermåltid i väntan på våren.

 veganrecept.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...