Fiskgratäng med couscous

Fisk på en bädd av couscous och med en god sås på toppen är god och bekväm mat!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 400 g vitfisk
  • 3 dl couscous
  • 1 buljongtärning, grönsaks
  • 2 gula lökar
  • 2 stjälkar selleri
  • 1 msk olivolja
  • 2 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 1 dl riven ost, gärna lagrad

Gör så här:

Koka couscousen med buljongtärningen enligt anvisningen på förpackningen.

Smöra en ugnsfast form och häll couscousen i den och fisken ovanpå.

Skala och skiva löken, strimla sellerin. Mjukfräs i olivolja och lägg ovanpå fisken.

Smält smöret i en kastrull och vispa i vetemjölet. Späd med mjölk och grädde medan såsen småsjuder och tjocknar. Rör eller vispa så den inte blir klumpig. Vispa ner osten på slutet, smaka av med salt och häll såsen över fisken.

Laga i ugn i 180 grader i cirka 30 minuter. Passa så att inte ytan blir bränd och täck med folie eller lock om det behövs.

Servera med grönsaker eller sallad.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Rabarberpaj

Fika med årets första rabarberpaj!

Våren är här och vi firar med en riktigt klassisk rabarberpaj!

Värmen är här och grönskan exploderar. I södra Sverige finns späd rabarber, lagom till årets första rabarberpaj!
Rabarber blev populär i trädgårdarna först när socker blev billigt nog för att allmänheten skulle ha råd att köpa. För rabarber kräver socker, och gärna vaniljsås eller grädde för att balansera den syrliga smaken.
Gör en klassisk rabarberpaj med smultäcke. Eller prova någon av alla varianter där rabarbern får extra smak – rabarberpaj med mandelmassa, rabarberpaj med kolasmak, kardemumma eller kanske en rabarberpaj med knaprigt havretäcke?
Oavsett vilken som är din favorit smakar den allra bäst ljummen, serverad i vårsolen!

 smulpaj.se

Vetebullar

Äppelbullar

Nybakat till helgen? Få bullar slår mjuka äppelbullar med kardemumma!

bakabullar.se

Matbröd

Hembakad lyx

Doften av nybakat bröd fyller köket! hembakatbrod.se är här!

hembakatbrod.se


Bröd till jul

Julens bästa bröd

Kryddigt, mustigt julbröd passar inte bara på julbordet. Njut hela december av julens bästa bröd!

Att baka vörtbröd är tradition sedan 1600-talet i Sverige. Vörten görs av mältad säd och används till att göra öl. Den är mörk och smakrik och gör vörtbrödet fullt av smak och färg. Numera används oftast vörtmix på påse eller flytande vört. Gott julbröd kan också bakas på porter. Vi bjuder på ett kryddigt, lite sött bröd som är typiskt i svensk tradition med smak av fänkål, anis och pomerans.

Glöm inte knäckebrödet, förresten! Förvara det torrt så håller det länge. Till sillen eller skinkan eller en enkel skiva ost förtjänar knäckebrödet, bakat på surdeg, en hedersplats på julbordet.

 hembakatbrod.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Kanelkalas

Kanelbulle och mjölk, tack! Här en variant på vår allra mest älskade bulle, med äppelmos!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...