Italiensk fiskgratäng

Passar utmärkt till helgen då man hinner lite mer!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 600 g torsk- eller sejfilé
  • 1 stor rödlök
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 burkar hela tomater, kan ersättas med krossade
  • 3 msk tomatpuré
  • ev 2 dl rödvin
  • timjan
  • basilika
  • 250-300 g haricots verts
  • 100 g smör
  • 1/2 dl vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • 300 g ost

Gör så här:

Tomatsås:

Hacka rödlöken och vitlöken fint och fräs i olivolja. Hacka ner (helst färsk) basilika och timjan, några kvistar av varje och låt fräsa tills dess att löken fått en mer matt färg. Höj sedan värmen till max, och häll i vinet då det är riktigt varmt, detta för att på bästa sätt ta tillvara på vinets smak. Resultatet man vill uppnå är att alkoholen ångas bort så fort som möjligt. Häll sedan på 2 burkar med tomater och skär sönder dem med en kniv i kastrullen. Tillsätt tomatpurén och låt sedan såsen koka ihop under 15-20 minuter. Smaka av allt eftersom och tillsätt mer timjan, basilika, salt eller peppar vid behov. Koka gärna med ganska hög värme men rör regelbundet så det inte bränner fast. Såsen skall helst vara så fast som möjligt.

Sätt ugnen på 200°.

Béchamelsås:

Bryn smöret i en tjockbottnad kastrull. Rör ner mjölet och låt blandningen tjockna. Tillsätt mjölken, lite i taget, under omrörning. Värm under fortsatt omrörning tills såsen börjar tjockna. Rör till sist ner en tredjedel av osten, salta och peppra.

Skär fiskfiléerna i tunna avlånga bitar och lägg dem tillsammans med haricots verts i botten på en gratängform. Häll över tomatsåsen, sedan béchamelsåsen och toppa med osten samt salt och peppar.

Gratinera i 25-30 minuter i mitten av ugnen.

Servera med potatis eller ris och ett gott vin.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av osignerat
18 juli 2013

Svårare kan det inte bliva! Vardagliga luncher blir det inte lätt skaffa och många krav som behöver hanteras!:)


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Fisksoppa

Laga godaste fisksoppan hemma!

Hemlagad fisksoppa är himmelskt gott och riktig festmat. Servera med hembakat bröd och aioli!

fisksoppa.se

Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

glutenfriarecept.se


Frukostbullar

Nygräddat till frukost

Låt frukostbullarna jäsa över natten och njut av nybakade grahamsbullar utan att behöva stiga upp tidigt.

Doften av nybakat bröd förgyller verkligen morgonen. Har du gott om tid passar en omgång tekakor perfekt men många gånger vill man inte vänta på att bullarna ska jäsa. Och just lång jästid gör ju brödet mera smakrikt. Är det riktig bråttom finns alltid scones men om du vill ha klassiska brödbullar går det bra att jäsa dem över natten. Baka grahamsbullar eller grova fiberbullar som sakta får jäsa över natten och gräddas på morgonen – smart, gott och nybakat!

 frukostbullar.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...