Kycklinggratäng med tomat och chèvre

Kyckling som får bo i ugnen tillsammans med en god tomatsås och chèvre är riktigt läckert! En enkel gratäng som passar vardag som fest.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 4 kycklingfiléer
  • 2 msk smör eller rapsolja till stekning
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk olivolja eller rapsolja till stekning
  • 500 g krossad tomat
  • 1 buljongtärning, grönsaks- eller höns-
  • 1 tsk oregano
  • 1/2 tsk timjan
  • 1 krm svartpeppar
  • 1/2 tsk paprikapulver
  • 100 g chèvre

Gör så här:

Bryn kycklingen i smör eller olja i en stekpanna. Låt den få fin färg men inte bli genomstekt - cirka 5 minuter.

Finhacka lök och vitlök och mjukfräs den i olja.  Häll på krossad tomat och lägg i buljong och kryddor.
Låt såsen koka ihop 10 minuter.

Smöra en ugnsfast form stor nog att rymma sås och kyckling.

Häll såsen i formen. Skär snitt i kycklingen och lägg den i såsen.

Smula över osten och grädda i cirka 200 grader i 15 minuter.

Låt kycklingen svalna lite och servera med ris, potatis eller pasta.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Påskrecept

Alla påskhelgens recept!

Årets stora mathelg är här. Påsken rymmer allt från ägg och lamm till påskgodis!

Lax, lamm och ägg eller ljummen rödbetssallad och paj? På påskbordet ryms massor av goda rätter. Och det måste inte vara samma år till år. Variera laxen och lammsteken med lättare rätter som fräsch räksallad med äpple eller potatissallad med citron och dill.
Bor du i södra Sverige kan en tallrik rykande nässelsoppa vara en perfekt förrätt. Passar utmärkt med ägg i alla former.
16 kilo godis om året äter vi i snitt per person i Sverige. Och påsken är utan tvekan lösgodisets högtid. Men hemgjort godis är både godare, roligare att bjuda på och ofta lite nyttigare. Hemgjorda chokladägg, choklad-och nötbollar eller vit tryffel med lime … kanske chokladkrisp eller brända mandlar med apelsinsmak. Kanske enkla marispanägg som alla kan vara med och pyssla?

Glad Påsk önskar pepparochsalt.se!

 påskgodisrecept.se

Viltfärslimpa

Vilt ger smaken

Färs förvandlas alltför oftast till pastasås. Men viltfärslimpa passar både som varmrätt och till snittar.

helgmenyn.se

Mjölkfritt

Smakfullt mjölkfritt

Huvudrätt, dessert eller bakverk? Det finns många mjölkfria alternativ. Prova en uppfriskande citronsorbet till efterrätt!

mjölkfriarecept.se


Sylt och chutney av rabarber

Fånga rabarbersmaken i flykten

Spara gärna en bit av försommaren - före den stora syltruschen i slutet av sommaren kan vi koka in rabarbersylt.

Med sin syrliga smak bryts rabarbern fint med sötma. Detta gör rabarberchutney till ett uppskattat tillbehör att plocka fram i vinter. Nu före den stora syltruschen senare i sommar kan vi ta oss tid att koka sylt på rabarbern - och av kryddor som kanel och vanilj lyfter smaken ytterligare! Den klassiska efterrätten kompott går också den att frysa in, men kanske vill vi helst äta genast med lite kall vispgrädde.

 kokasylt.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...