Potatisgratäng med lax och broccoli

En läcker gratäng som fungerar utmärkt som hel middag tillsammans med grönsaker och en sallad. Perfekt att ha färdig i förväg och värma när gästerna kommer!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 1 kg potatis
  • 500 g laxfilé
  • 2 gula lökar
  • 1/2 purjolök (ca 100 g)
  • 150 g broccoli
  • 2 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 2 dl riven ost, lagrad
  • 1 tsk salt
  • 1/2 krm vitpeppar
  • 25 g smör

Gör så här:

Smörj en ugnsfast form, cirka 20X30 centimeter.

Skala och skiva potatisen, löken och purjolöken.

Rensa broccolin och skär i mindre buketter. (Stammen kan skivas och användas.)

Vispa samman grädde, mjölk, ost och kryddor.

Skär laxen i tunna skivor.

Blanda potatisen, löken och purjolöken med gräddblandningen.

Varva nu potatisblandningen, lax och broccoli i formen. Avsluta med att klicka ut smör över ytan och strö lite ströbröd över.

Grädda gratängen i cirka 50 minuter i 200 grader. Kontrollera då och då med en sticka eller gaffel. Låt gratängen svalna något innan den serveras.

Går även bra att göra i förväg och förvara i kyl någon dag.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av osignerat
4 december 2013

Påskrecept

Alla påskhelgens recept!

Årets stora mathelg är här. Påsken rymmer allt från ägg och lamm till påskgodis!

Lax, lamm och ägg eller ljummen rödbetssallad och paj? På påskbordet ryms massor av goda rätter. Och det måste inte vara samma år till år. Variera laxen och lammsteken med lättare rätter som fräsch räksallad med äpple eller potatissallad med citron och dill.
Bor du i södra Sverige kan en tallrik rykande nässelsoppa vara en perfekt förrätt. Passar utmärkt med ägg i alla former.
16 kilo godis om året äter vi i snitt per person i Sverige. Och påsken är utan tvekan lösgodisets högtid. Men hemgjort godis är både godare, roligare att bjuda på och ofta lite nyttigare. Hemgjorda chokladägg, choklad-och nötbollar eller vit tryffel med lime … kanske chokladkrisp eller brända mandlar med apelsinsmak. Kanske enkla marispanägg som alla kan vara med och pyssla?

Glad Påsk önskar pepparochsalt.se!

 påskgodisrecept.se

Rabarber

Rabarbertider

Nu sträcker de slanka röda stjälkarna på sig i trädgården. Dags att njuta av rabarber, kanske i muffins?

smulpaj.se

Kladdkakor

Kladdigare kakor!

Någon som gillar kladdkakor? Baka en chokladstinn kaka, hitta nya favoriter och njut...

kladdkakor.se


Snabba mat-pannkakor

Pannkaksfest med franska galetter!

Lyxa till vardagskvällen eller bara variera torsdagspannkakan? Franska bovetepannkakor, galetter med fyllning är värdig snabbmat!

Pannkakor är vardagsmat för många av oss. Lättlagat, snabbt och barnvänligt. Och för en del ett klassiskt måste efter ärtsoppan på torsdagarna.
I Sverige regerar de vanliga pannkakorna med vetemjöl, mjölk och ägg som bas. Mjuka och goda, med sylt och grädde som tillbehör blir de en söt efterrätt eller mellanmål.
Men det går att servera pannkakor som huvudrätt. Vår fläskpannkaka är ett svenskt exempel. Crêpes är fyllda pannkakor som vi gärna fyller med svampstuvning, kyckling, bönor eller köttfärs. Hemlagade tortillas av majsmjöl är mättande, lättlagat och gott som allternativ till färdigköpta bröd.
Vill du ha snabba matpannkakor ska du pröva franska galetter – bovetepannkakor som du fyller, gärna direkt i stekpannan. God snabbmat med stil! Ett plus att galetter är naturligt glutenfritt då bovete är en ört och inte innehåller gluten. Dessutom görs galetter på vatten och blir därmed mjölkfria. Mat som passar de flesta!

 pannkakor.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...