Potatisgratäng med lax och broccoli

En läcker gratäng som fungerar utmärkt som hel middag tillsammans med grönsaker och en sallad. Perfekt att ha färdig i förväg och värma när gästerna kommer!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 1 kg potatis
  • 500 g laxfilé
  • 2 gula lökar
  • 1/2 purjolök (ca 100 g)
  • 150 g broccoli
  • 2 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 2 dl riven ost, lagrad
  • 1 tsk salt
  • 1/2 krm vitpeppar
  • 25 g smör

Gör så här:

Smörj en ugnsfast form, cirka 20X30 centimeter.

Skala och skiva potatisen, löken och purjolöken.

Rensa broccolin och skär i mindre buketter. (Stammen kan skivas och användas.)

Vispa samman grädde, mjölk, ost och kryddor.

Skär laxen i tunna skivor.

Blanda potatisen, löken och purjolöken med gräddblandningen.

Varva nu potatisblandningen, lax och broccoli i formen. Avsluta med att klicka ut smör över ytan och strö lite ströbröd över.

Grädda gratängen i cirka 50 minuter i 200 grader. Kontrollera då och då med en sticka eller gaffel. Låt gratängen svalna något innan den serveras.

Går även bra att göra i förväg och förvara i kyl någon dag.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av osignerat
4 december 2013

Blåbärspaj

Honung lyfter blåbärspajen!

Sommarens första blåbärspaj smakar alltid fantastiskt. Prova ett nytt recept på blåbärspaj med honung!

Blåbären är mogna och vi plockar massor. De blåa bären passar till mycket gott, allt från att strö på gröten till smulpaj. Får du mycket bär i korgen kan du koka blåbärssylt. Prova gärna en variant på blåbärssylt med vanilj eller blåbärssylt med kanel som passar till desserter och glass.
I paj gör sig blåbär perfekt. De är lagom söta och innehåller ofta inte så mycket vatten att pajdegen blir blöt och mjuk. Prova klassisk blåbärspaj eller gör en paj med vaniljsmak.
Nu när säsongens honung brukar finnas att köpa kan du prova ett nytt recept på blåbärspaj med honung. Honungen lyfter blåbärssmaken fint och du får en riktigt god sommarpaj!
Lycka till i bärskogen!

 bärrecept.se

Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

morotskaka.com

Vegetariska grytor och soppor

Vinterns sista långkok

Vintern vill visst stanna lite till, men vi passar på att värma oss med en rejäl, rykande böngryta med kokosmjölk!

veganrecept.se


Baka med rabarber

Älskade rabarber!

Nu börjar rabarberstjälkarna sträcka sig stolt ur jorden och vi vill bjuda alla på rabarberkaka! Fram med långpannan bara.

Rabarberns uppfriskande syra bryter fint i söta desserter. Smulpaj är snabbaste vägen till njutning, och varför anstränga sig mer när det blir så gott med så enkla medel? Smaksättningen varierar vi gärna med kardemumma. Rabarberpaj med havretäcke blir en välkommen variation som många föredrar framför den vanliga smulpajen. Oslagbart när man vill bjuda många är att använda långpannan och göra en härlig rabarberkaka. Till det serverar vi förstås vaniljsås!

 smulpaj.se


Cheesecake

Fryst kärlek! En kylig kaka som värmer inombords… Cheesecake regerar!

Kanelkalas

Kanelbulle och mjölk, tack! Här en variant på vår allra mest älskade bulle, med äppelmos!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...