Potatisgratäng med lax och broccoli

En läcker gratäng som fungerar utmärkt som hel middag tillsammans med grönsaker och en sallad. Perfekt att ha färdig i förväg och värma när gästerna kommer!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 1 kg potatis
  • 500 g laxfilé
  • 2 gula lökar
  • 1/2 purjolök (ca 100 g)
  • 150 g broccoli
  • 2 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 2 dl riven ost, lagrad
  • 1 tsk salt
  • 1/2 krm vitpeppar
  • 25 g smör

Gör så här:

Smörj en ugnsfast form, cirka 20X30 centimeter.

Skala och skiva potatisen, löken och purjolöken.

Rensa broccolin och skär i mindre buketter. (Stammen kan skivas och användas.)

Vispa samman grädde, mjölk, ost och kryddor.

Skär laxen i tunna skivor.

Blanda potatisen, löken och purjolöken med gräddblandningen.

Varva nu potatisblandningen, lax och broccoli i formen. Avsluta med att klicka ut smör över ytan och strö lite ströbröd över.

Grädda gratängen i cirka 50 minuter i 200 grader. Kontrollera då och då med en sticka eller gaffel. Låt gratängen svalna något innan den serveras.

Går även bra att göra i förväg och förvara i kyl någon dag.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av osignerat
4 december 2013

Våffelfest

Våffeldagen är här!

Den 25 mars är det Maria Bebådelsedagen och också våffeldagen. Njut av dina favoritvåfflor med familj eller vänner nu på lördag.

Våffeldagen är ett säkert vårtecken. Det brukar påstå att våffeldagen beror på en felsägning, att Vårfrudagen, som Maria bebådelsedagen kallades i södra Sverige förr blev till våffeldagen. Oavsett om det är sant eller inte passar våfflor bra när solen börjar lysa och hönsen åter lägger ägg.
Våfflor finns i mängder av varianter. Från klassiska våfflor, till hallonvåfflor eller vaniljvåfflor. Franska våfflor, våfflor med dinkel … listan kan göras hur lång som helst. Och även om vi gärna serverar våfflor med klassiska tillbehör som sylt och grädde passar de utmärkt med matiga tillbehör som ost eller kallskuret.
Belgiska våfflor har vi puffat för i flera år och nu är de här på bred front. Dessa höga, superfrasiga våfflor har blivit mångas favoritvåfflor. Servera gärna med chokladsås och grädde!

 vafflor.se

Kycklingrecept

Dragon & bacon

Baconlindad kycklingfilé med ugnsbakad rotfrukter... prova ett recept som är lätt att lyckas med och smakar fantastiskt!

kycklingrecept.nu

Brödrecept

Mera matbröd!

Vi är många som äter mycket bröd, så varför inte välja gott bröd? Baka ett syrat fullkornsbröd!

hembakatbrod.se


Buffé

Planera sommarens buffé

Buffé är en avslappnad bjudform som ger mycket valfrihet. Säsong för sparris - vi bjuder på buffévarianter som sparris med parmesan eller parmaskinka!

Du nalkas ljuva sommar, med studentfester, skolavslutning och bröllop. Vem vill stå mer än nödvändigt vid spisen då? Enkla tillbehör som färskost, marinerade vita bönor eller ajvarröra kan stå färdiga i förväg, liksom ostpaj.

På buffén kan alla hitta något att tycka om. Klassiker som potatissallad och inkokt lax går alltid hem. Komplettera med focaccia och goda ostar - festen är i land!

 buffemat.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...