Potatisgratäng med lax och broccoli

En läcker gratäng som fungerar utmärkt som hel middag tillsammans med grönsaker och en sallad. Perfekt att ha färdig i förväg och värma när gästerna kommer!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 1 kg potatis
  • 500 g laxfilé
  • 2 gula lökar
  • 1/2 purjolök (ca 100 g)
  • 150 g broccoli
  • 2 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 2 dl riven ost, lagrad
  • 1 tsk salt
  • 1/2 krm vitpeppar
  • 25 g smör

Gör så här:

Smörj en ugnsfast form, cirka 20X30 centimeter.

Skala och skiva potatisen, löken och purjolöken.

Rensa broccolin och skär i mindre buketter. (Stammen kan skivas och användas.)

Vispa samman grädde, mjölk, ost och kryddor.

Skär laxen i tunna skivor.

Blanda potatisen, löken och purjolöken med gräddblandningen.

Varva nu potatisblandningen, lax och broccoli i formen. Avsluta med att klicka ut smör över ytan och strö lite ströbröd över.

Grädda gratängen i cirka 50 minuter i 200 grader. Kontrollera då och då med en sticka eller gaffel. Låt gratängen svalna något innan den serveras.

Går även bra att göra i förväg och förvara i kyl någon dag.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av osignerat
4 december 2013

Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Efterrätter

Favorit choklad

Någon mer än jag som gillar choklad? Baka chokladkakan som slår de mesta i efterrättsväg!

efterratter.se

Lussekatter

Lussekatter och andra saffransbröd

Saftiga lussekatter till Lucia vill väl alla ha? Svaret är att baka lussekatter med kesella, säger vissa...

julkakor.se


Blåbärstider

Det lyser blått i blåbärsskogen!

Visst ska blåbärssylt kokas, men med alldeles färska blåbär i korgen gör vi blåbärssmoothie!

Egentligen är det inte svårare än blåbär med mjölk, som är så himmelskt gott. Fast honung och vanilj gör smoothie med blåbär till något alldeles särskilt. Prova också belgiska våfflor med vispgrädde, blåbär och nyslungad honung! Eller blåbärspaj? Lite belöning med en gång vill man väl ha efter en myggig dag i skogen! Och så kokar vi förstås in så mycket blåbärssylt det bara går, att spara till höstens och vinterns grötskålar eller pannkaksfester.

 bärrecept.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...