Potatisgratäng med svamp

Potatis, rosmarin och skogssvamp - en riktig höstgratäng!

Du behöver

Receptet är för 4-6 personer.

  • I kg potatis
  • 1 stor gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk rapsolja
  • 1/2 l rensad skogssvamp
  • 1 tsk torkad rosmarin
  • 1 tsk salt
  • 2 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk
  • 1 dl riven ost

Gör så här:

Skala och skär potatisen i stavar.

Skala och finhacka lök och vitlök.

Fräs lök och potatis så den får lite färg och ställ åt sidan.

Rensa och förväll svampen, blanda den med potatisen, tillsätt salt och rosmarin och lägg i en smord, ugnsfast form.

Smält smör och vispa ner vetemjölet. Späd med mjölk medan såsen kokar upp. Tillsätt den rivna osten.

Häll såsen över potatisen och grädda i 200 grader mitt i ugnen i cirka 25 minuter. Täck ytan med lock eller folie om den får för mycket färg.

Gratängen passar bra till många varmrätter, gärna till lamm.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Arne Nilsson, Borås
29 oktober 2020

Den här får jag prova nästa gång jag fyller jämnt. Passar nog bra med whisky, va? Jag tror det.

Arne Nilsson, pensionerad arbetare


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Tjuvstarta våffelfrossan

Tid för våfflor

Den 25:e mars firas Vårfrudagen, eller våffeldagen som den blivit i hungrig folkmun. För visst är våfflor fantastiskt gott?

vafflor.se

Frukostbullar

Frukostbullarna som får dagen att lyfta!

Nybakat på morgonen är en skön start på dagen. Prova lättbakade rågbullar till morgonkaffet.

frukostbullar.se


Julgodis

Hemgjort julgodis

Bästa julgodiset är hemgjort, snyggt som gåbortspresent eller på ett överdådigt gottebord till jul. Och enkelt att göra - som nougatgodis med hasselnötter!

Chokladen står ofta i centrum när det gäller julgodis, men det finns många andra fantastiska smaker att variera med. Nötter, som de är, i form av nougat som i nougatgodis, eller kanske i honungsskorpor med hasselnötter och vanilj, är helt oemotståndliga. Visst hör även skorporna hemma vid godisskålarna? Smaksatta med kardemumma passar de bra till såväl glögg som starkt kaffe.

Finns det förresten några trista pepparkakor över? Gör snabba och superenkla, apelsinsmakande pepparkaksbollar - trasiga pepparkakor har aldrig smakat bättre!

 julgodisrecept.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...