Potatisgratäng med svamp på låg värme

En lite slowfood-variant på gratäng med fantastiskt smak. Låt den ta tid, det lönar sig!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • I kg potatis
  • 1 mindre gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 25 g smör
  • 1/2 l rensad skogssvamp, gärna av torrare slag som kantarell eller taggsvamp
  • 1 dl grädde (kan bytas mot mjölk)
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl riven ost, lagrad
  • 1/2 dl finklippt gräslök
  • 1 krm svartpeppar

Gör så här:

Värm ugnen till 125 grader.

Smöra en ugnsfast gratängform.

Tvätta potatisen och skala om skalen inte är tunna/ fina. Skiva dem tunnt.

Skala och finskiva löken.

Dela den rensade svampen i bitar.

Smörstek nu 1/2 av svampen så den får fin färg.

Vispa samman grädde, mjölk och riven ost. Blanda i gräslöken men spara 1 msk.

Varva potatisskivor, lök och mjölk-och ostblandningen. Avsluta med att klicka eller hyvla smöret över ytan.

Grädda gratängen i nedre delen av ugnen i 125 grader i ca 80 minuter. När hela gratängen är väl mjuk och krämig i den färdig.

Före servering: Varmhåll gratängen i ugn. Smörstek den sista svampen och strö den över ytan tillsammans med gräslöken.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Laga mer fisk!

Mat med gott rykte

Inte bara nyttiga utan dessutom fulla med smak. Bjud på klassiskt dillkryddade laxkotletter!

fiskrecept.nu

Quesadillas

Vardagstacos

Till helgen står tacos på menyn i många svenska hem - varför inte en vanlig vardag? Quesadillas med keso och härligt rökig smak blir gott till soppa eller som matigt mellanmål.

tacorecept.nu


Lammrecept

Lyckas med lamm

Laga lamm till helgen! Prova lammkotletter med tomat och du har en rustik rätt med helgkänsla.

Lamm är rejäl mat. Smakrikt i sig själv och ofta använt till kryddiga rätter. En lammstek i ugnen är riktig festmat som passar året om – både varm och kallskuren. Få rätter värmer lika mycket som en lammgryta, gärna med svamp eller rotfrukter.
Och att laga lammkotletter är varken svårt eller tar tid. Stekta med en god tomatsås tar de bara några minuter. Väljer du att laga lammkotletter i ugn med äpplen, lök och morötter sköter de sig själva och du får saftigt kött med god buljong till.
Ofta finns det svenskt lammkött att köpa i butiken. Välj det och köp gärna närproducerat om du har möjlighet. Bra för djuren, miljön och smaken!

 ://www.lammrecept.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...