Potatisgratäng med svamp på låg värme

En lite slowfood-variant på gratäng med fantastiskt smak. Låt den ta tid, det lönar sig!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • I kg potatis
  • 1 mindre gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 25 g smör
  • 1/2 l rensad skogssvamp, gärna av torrare slag som kantarell eller taggsvamp
  • 1 dl grädde (kan bytas mot mjölk)
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl riven ost, lagrad
  • 1/2 dl finklippt gräslök
  • 1 krm svartpeppar

Gör så här:

Värm ugnen till 125 grader.

Smöra en ugnsfast gratängform.

Tvätta potatisen och skala om skalen inte är tunna/ fina. Skiva dem tunnt.

Skala och finskiva löken.

Dela den rensade svampen i bitar.

Smörstek nu 1/2 av svampen så den får fin färg.

Vispa samman grädde, mjölk och riven ost. Blanda i gräslöken men spara 1 msk.

Varva potatisskivor, lök och mjölk-och ostblandningen. Avsluta med att klicka eller hyvla smöret över ytan.

Grädda gratängen i nedre delen av ugnen i 125 grader i ca 80 minuter. När hela gratängen är väl mjuk och krämig i den färdig.

Före servering: Varmhåll gratängen i ugn. Smörstek den sista svampen och strö den över ytan tillsammans med gräslöken.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Scones

Majsscones

När solen tittar fram känns det helt rätt med solgula scones! Baka goda majsscones och njut dem nybakta.

scones.se

Efterrätter

Favorit choklad

Någon mer än jag som gillar choklad? Baka chokladkakan som slår de mesta i efterrättsväg!

efterratter.se


Lasagne

Färskost sätter smak på lasagnen!

Med färska lasagneplattor går det fort att laga en riktigt god lasagne. Variera med färskost i en krämig lasagne med svamp och bacon!

Klassisk lasagne bolognese med köttfärssås och len ostsås är fantastiskt gott! Men det finns goda varianter för den som vill prova nytt. Att använda färskost kan vara riktigt lyckat i lasagne. Färskosten lockar fram smaken i de andra ingredienserna och ger en krämig lasagne, prova gärna i en god, vegetarisk grönskålslasagne! Eller så lagar du svamplasagne med färskost – en perfekt lasagne där färskosten lockar fram det bästa av svampsmaken. Samma sak i lasagne med bacon och svamp, färskosten höjder smaken!
Vill du prova mer än bara färskost? En god fetaostlasagne eller kanske lasagne med ädelost och zucchini? Garanterat goda alternativ till klassisk lasagne, både vardag och fest!

 lasagne.nu


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...