Potatisgratäng med svamp på låg värme

En lite slowfood-variant på gratäng med fantastiskt smak. Låt den ta tid, det lönar sig!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • I kg potatis
  • 1 mindre gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 25 g smör
  • 1/2 l rensad skogssvamp, gärna av torrare slag som kantarell eller taggsvamp
  • 1 dl grädde (kan bytas mot mjölk)
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl riven ost, lagrad
  • 1/2 dl finklippt gräslök
  • 1 krm svartpeppar

Gör så här:

Värm ugnen till 125 grader.

Smöra en ugnsfast gratängform.

Tvätta potatisen och skala om skalen inte är tunna/ fina. Skiva dem tunnt.

Skala och finskiva löken.

Dela den rensade svampen i bitar.

Smörstek nu 1/2 av svampen så den får fin färg.

Vispa samman grädde, mjölk och riven ost. Blanda i gräslöken men spara 1 msk.

Varva potatisskivor, lök och mjölk-och ostblandningen. Avsluta med att klicka eller hyvla smöret över ytan.

Grädda gratängen i nedre delen av ugnen i 125 grader i ca 80 minuter. När hela gratängen är väl mjuk och krämig i den färdig.

Före servering: Varmhåll gratängen i ugn. Smörstek den sista svampen och strö den över ytan tillsammans med gräslöken.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Efterrätter

Baka en cocoskaka i helgen!

Prova ett nytt recept i helgen! En smakrik och saftig cocoskaka, bakad på grahamsmjöl och täckt med choklad.

efterratter.se

Lasagne

Varm vego!

Håll värmen uppe med en varm, vegetarisk lasagne i kylan!

lasagne.nu


Veganskt

Helgwok

Prova en helgrön wok till helgen! Grönt är gott!

Ett stor mängd vegetarisk i kosten mår de flesta bra av. Och det är inte så svårt att göra god, vegetarisk eller vegansk mat.

Testa pannkakor som även veganen gillar nästa gång! Kanske prova våfflor utan mjölk eller ägg?

En god linssoppa som förrätt passar fint inte bara till vegetarisk mat utan även till andra rätter.

Eller baka en omgång piroger som passar fint som tilltugg till soppan eller på utflykten.

Pepparochsalt slår gärna ett slag för en god och enkel wok till helgen. Utmärkt mat, inte bara för den som alltid väljer veganskt!

God och grön helg på er!

 veganrecept.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...